Tentokrát mám pro vás ochutnávku novinek z obchodu Shams. Egyptský obchod Shams jsem objevila asi rokem a od té doby jsem už od nich vyzkoušela snad všechno. Zejména jsem si oblíbila sušený ibišek, ze které si pravidelně dělám čaj nebo limonádu (je to skvělý zdroj vitaminu C) a také datle. Dokonce mám doma i pergamen, akorát ještě nevím, co s ním budu dělat:-).
Na Instagramu Shams na mě nedávno vyskočila zpráva, že mají na eshopu nové potraviny. Neodolala jsem a musela jsem si je objednat.
Ochutnávku všech dobrot najdete tady na videu:
Co jsem si objednala?
3 druhy sušenek – datlové, sezamové a baklavu, tureckou halvu, římský kmín, kurkumu, egyptské fazole, arabskou rýži. Také jsem neodolala a objednala jsem si i papyrus a 2x přírodní zubní kartáček Miswak.
Sušenky s datlovou náplní
Křehké sušenky plněné datlovou náplní. Když jsem četla, že obsahují datlovou náplň, čekala jsem, že jí tam jako ve většině případů bude troška. Nakonec to příjemné překvapení. Podívejte se na fotku, náplně je tam víc než dost:-D
Sušenky mi moc chutnaly. Sice se trochu drolí, ale to mi nevadí. Hlavní je pro mě vždycky chuť. Většina datlových sladkostí jako jsou raw tyčinky nebo tak něco, je hodně sladkých. Tyhle sušenky nejsou moc sladké, jen tak akorát, příjemně. Kromě datlí jsou v sušenkách i pistácie.
Sezamové sušenky
Křupavé sezamové sušenky. Na tyhle sušenky se nejvíc těšil Jarda – miluje sezamky (takové ty tvrdé sušenky z medu a sezamu). Tohle je něco podobného, akorát sušenky nejsou tvrdé. Kromě sezamu obsahují i pistácie. Já jsem si myslela, že je v nich i med, ale mýlila jsem se. Sušenky chutnaly nám oběma. Akorát jich na mě moc nezbylo, protože je Jarda hned po natáčení všechny snědl:-D.
Sezam má lehce hořkou medovou chuť. Zmátl mě natolik, že jsem si myslela, že je v sušenkách med:-).
Baklava
Baklavu znám, jednou jsem jí už dokonce i ochutnala. Jednou jsem jí kupovala v Lidlu a byla strašně mastná, lepkavá a přeslazená. Jsem ráda, že tahle baklava byla jiná.
V balení jsou 4 druhy baklavy – větší jsou po 2 kusech a menší po 3 kusech. Základ všech druhů je filo těsto, dále jsou v ní pistácie, vlašské oříšky a sezam.
Takhle vypadají jednotlivé druhy. Podle mě by to bylo skvělé vánoční cukroví, co říkáte?
Každá byla trochu jiná, i když bylo složený prakticky stejné. Kdybych měla vybrat favorita, byla by to rolka nalevo. Krabička zmizela jako nic. Baklava nám oběma moc chutnala, není divu, že se po ní tak rychle zaprášilo.
Turecká halva
Na halvu jsem se těšila ze všeho nejvíc. Už jsem jí neměla tak dlouho! Poprvé jsem halvu ochutnala když mi bylo asi 12 let. Mamka mi ji koupila v obchodě se zdravou výživou. Než jí přestali prodávat, kupovala jsem si jí pravidelně jako svačinu o školy. Od té doby jsem jí měla už jen jednou z Lidlu a pak už zase dlouho ne.
Co je to vlastně halva? Existují různé druhy, ale nejčastěji se vyrábí se sezamu a cukru. Jednou jsem se doma snažila halvu vyrobit ze svařeného cukru a sezamové pasty (tahini). Není to nic jednoduchého, vůbec se mi to nepovedlo. Jsem ráda, že jsem si na halvě mohla zase pochutnat.
Jak halva chutná? Těžko se to popisuje. Sezam jí dává takovou lehce nahořklou chuť, kterou vyváží cukr. V té jsou navíc ještě velké kusy pistácií. Nevím, k čemu bych jí měla přirovnat, žádnou podobnou sladkost neznám. Jedině k tahini – sezamové pasty.
Tahle halva není tak suchá jako ta, co jsem měla předtím. Kromě toho jsou v halvě i velké kusy pistácie. Nejraději bych jí snědla na posezení, jenže tahle halva má 350 gramů a to kaloricky vydá za několik svačin. Problém je, že je to jako závislost. Načnete balení a pořád musíte chodit ukusovat. Celkem jsem si objednala 3 balení s tím, že mi vydrží alespoň na měsíc. To určitě, už načínám třetí balení:-D.
Rýže Maamoul
Arabská rýže je pro mě novinka. Chtěla bych jí použít do nějakého arabského receptu, alespoň vyzkouším nové recepty.
Fazole Fava
Tyhle fazole byly dalším překvapením. Koukněte se na fotku – znáte fazole, které mají takový tvar? Já se s nimi tedy setkala úplně poprvé. Zatím jsem je ještě neochutnala, tak jsem zvědavá, jak chutnají. Chci je použít do nějakého arabského receptu, možná to propojím i s arabskou rýží.
Římský kmín
Když mi přišel, trochu jsem se lekla, že se jedná o klasický kmín, který běžně koupíte v obchodě. Na cedulce totiž bylo napsáno pouze KMÍN. Mělo se ale jednat o kmín římský a ten má jinou chuť. Po otevření jsem s úlevou zjistila, že se opravdu jedná o kmín římský, jen mě trochu zmátl ten nápis.
Římský kmín používám často, hlavně do indické kuchyně. On se ten náš kmín do těch jídel moc nehodí. Tenhle je takový svěží, chutná spíše jako koriandr. Sehnat římský kmín není zrovna lehké a když ho už seženete, cena taky není moc příjemná. Tomuhle velkému balení za tak skvělou cenu prostě nešlo odolat. Konečně budu mít nějakou zásobu a nebudu ho zase muset někde složitě shánět.
Kurkuma
Opět jsem ráda za velké balení. V České republice se koření prodává po malých pytlících – 10-20 gramů. V zemích jako je Indie nebo Afrika kořením opravdu nešetří a je normální kupovat si koření po pytlích. Vždycky si vzpomenu na jeden africký dokument, kde paní stála u kotle nad ohněm a nasypala do něj několik hrnků koření. Nedávno jsem četla knihu o Nepálu. Byl tam recept na koření Garam masala – přesně řečeno na 1 kilo Garam masaly, což je dle autorky zásoba tak na půl roku. Vidíte a já si vždycky masalu vyráběla po 100 gramech a říkala si, jestli to není moc:-D.
Kromě toho si z kurkumy často dělám kurkumové mléko nebo čaj. Je skvělé na chřipku a nachlazení. Kurkumu používám i na pleť – pleťové masky jsou skvělé na akné. Z kokosového oleje a mleté kurkumy se dá vyrobit bělící pasta a skvělý je i tělový peeling z cukru, oleje a kurkumy na rozjasnění pokožky.
Papyrus
Papyrus mě lákal už minule, ale tehdy jsem si ho neobjednala. Tentokrát jsem už neodolala. Za ty peníze jsem ho musela mít! Dá se na něj psát, malovat…co budete chtít. Já si ho nechám jako podložku na focení nebo pozadí, na fotkách bude vypadat moc hezky.
Tak to je konec dnešní ochutnávky s nádechem Egypta. Snad se vám ochutnávka líbila. Já jsem si to moc užila, pochutnala jsem si a už se těším na to, co zase ochutnám příště:-)
Mějte se krásně
Verča
Buďte první, kdo článek okomentuje.