Přeštík je český unikát. Tohle plemenu bylo vyšlechtěno právě u nás.
Maso z přeštického prasete je považováno za takový Rolls royce mezi vepřovým mase. Nejsem odborník na maso (a ani si tu na něj nechci hrát), takže vám k tomu víc asi neřeknu. Každopádně nemusím být odborník na to, abych vám řekla, jestli je maso opravdu tak dobré:-).
Kde jsem maso objevila?

Na maso z přeštíka jsem narazila v obchodě Les a louka na Praze 6, Veleslavín. Kromě masa z přeštíka tu najdete velký výběr zvěřiny a spoustu dalšího. Vše pochází z ekologického chovu (více info na www.lesalouka.cz)
Sáhla jsem po vepřové pleci. Doma připravila špenát, bramborové knedlíky (samozřejmě domácí, recept najdete na konci článku) a k tomu dala péct maso do trouby.
Opravdu je tak dobré?
Po ochutnávce nemohu jinak, než souhlasit. To je vám tak šťavnaté a chutná maso! Ted nevím, jestli se ještě spokojím s tím masem, na které jsem byla zvyklá předtím:-D.
Místo slov se raději pojďme podívat na video:
Můj recept na bramborové knedlíky:
SUROVINY
- 800g brambor (používám spíše typ B nebo C s vyšším obsahem škrobu)
- 220g hrubé mouky*
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
POSTUP
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela vychladnout a poté oloupejte. Brambory si můžete připravit i den dopředu, abyste nemusely čekat až vychladnout.
- Uvařené brambory dejte do mísy a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle najemno. Pokud je budete strouhat, je lepší si brambory uvařit den dopředu anebo je nechat dobře vychladnout.
- Přidejte mouku, vajíčko, sůl a vypracujte těsto. Množství mouky se pokaždé může trochu lišit, každé brambory jsou trochu jiné, tak si ho podle potřeby upravte.
- Z těsta vytvarujte dvě šišky, které ještě poválíte v hrubé mouce. Knedlíky by měl mít hladký povrch, bez prasklin.
- Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 15-20 minut (po 15 minutách vyndejte a zkuste rozkrojit, jestli je hotový). V polovině času knedlíky otočte. Pokud si nejste jistí můžete jeden knedlík rozkrojit a uvidíte, jestli už je upečený.
- Když je knedlík hotový, opatrně ho vytáhněte a dejte na prkénko. Pomocí režné niti anebo ostrým nožem nakrájejte.
Druhý den knedlíky ohřejte v napařováčku na knedíky. V mikrovlnce je ohřívám jedině zabalené v igelitovém sáčku, jinak mi přišlo, že jsou po ohřátí suché.












Buďte první, kdo článek okomentuje.