Poprvé jsem ochutnala přeštické vepřové+ recept na bramborové knedlíky

Autor: | 13. 10. 2022 | Ochutnávky | 0 💬

Přeštík je český unikát. Tohle plemenu bylo vyšlechtěno právě u nás.

Maso z přeštického prasete je považováno za takový Rolls royce mezi vepřovým mase. Nejsem odborník na maso (a ani si tu na něj nechci hrát), takže vám k tomu víc asi neřeknu. Každopádně nemusím být odborník na to, abych vám řekla, jestli je maso opravdu tak dobré:-).

Kde jsem maso objevila?

Na maso z přeštíka jsem narazila v obchodě Les a louka na Praze 6, Veleslavín. Kromě masa z přeštíka tu najdete velký výběr zvěřiny a spoustu dalšího. Vše pochází z ekologického chovu (více info na www.lesalouka.cz)

Sáhla jsem po vepřové pleci. Doma připravila špenát, bramborové knedlíky (samozřejmě domácí, recept najdete na konci článku) a k tomu dala péct maso do trouby.

 

Opravdu je tak dobré?

Po ochutnávce nemohu jinak, než souhlasit. To je vám tak šťavnaté a chutná  maso! Ted nevím, jestli se ještě spokojím s tím masem, na které jsem byla zvyklá předtím:-D.

 

Místo slov se raději pojďme podívat na video:

 

 

Můj recept na bramborové knedlíky:

SUROVINY

  • 800g brambor (používám spíše typ B nebo C s vyšším obsahem škrobu)
  • 220g hrubé mouky*
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
*někdy se to množství může trochu lišit. Těsto by nemělo lepit a mělo by být docela pevné.

POSTUP

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela vychladnout a poté oloupejte. Brambory si můžete připravit i den dopředu, abyste nemusely čekat až vychladnout.
  2. Uvařené brambory dejte do mísy a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle najemno. Pokud je budete strouhat, je lepší si brambory uvařit den dopředu anebo je nechat dobře vychladnout.
  3. Přidejte mouku, vajíčko, sůl a vypracujte těsto. Množství mouky se pokaždé může trochu lišit, každé brambory jsou trochu jiné, tak si ho podle potřeby upravte.
  4. Z těsta vytvarujte dvě šišky, které ještě poválíte v hrubé mouce. Knedlíky by měl mít hladký povrch, bez prasklin.
  5. Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 15-20 minut (po 15 minutách vyndejte a zkuste rozkrojit, jestli je hotový). V polovině času knedlíky otočte. Pokud si nejste jistí můžete jeden knedlík rozkrojit a uvidíte, jestli už je upečený.
  6. Když je knedlík hotový, opatrně ho vytáhněte a dejte na prkénko. Pomocí režné niti anebo ostrým nožem nakrájejte.

 

Druhý den knedlíky ohřejte v napařováčku na knedíky. V mikrovlnce je ohřívám jedině zabalené v igelitovém sáčku, jinak mi přišlo, že jsou po ohřátí suché.

 

Buďte první, kdo článek okomentuje.

Pište, diskutujte...

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ochutnávám červy!

Ochutnávám červy!

Hmyz je potravinou budoucnosti, rozhodla jsem se tedy, že ochutnám co mě jednou čeká:-D. Nikdy předtím jsem hmyz nejedla. Tedy určitě jsem jako dítě něco vyzkoušela a v ovoci nebo zelenině taky něco jistě bylo, ale to je vše. Jedlý hmyz...

Přečíst
Pepis shop

Pepis shop

Víte, jak ráda ochutnávám nové potraviny. Proto když jsem objevila eshop Pepis, který prodává americké, asijské a další zajímavé potraviny z celého světa, neodolala jsem a musela si objednat. Stránka na mě vyskočila na...

Přečíst
Svatojánské ořechy

Svatojánské ořechy

Tentokrát jsem se rozhodla ochutnat něco hodně zajímavého - svatojánské ořechy. Sama jsem netušila, co tento název znamená, takže jsem si o tom něco zjistila.   Co jsou to svatojánské ořechy? Jedná se o zelené ořechy (nezralé), které...

Přečíst
Secret Link