S Jardou jsme navštívili obchůdek Les a louka, který má v nabídce maso z vlastního ekologického chovu a také různé masové produkty z něj jako jsou utopenci, párky a další. Najdete tu i zvěřinu a dokonce i zvěřinové utopence, paštiky… Samotnému obchůdku bych se chtěla věnovat v samotném článku.
Domů jsem si přivezli plnou tašku masa, zvěřinovou paštiku, různé párečky a klobásky a také utopence (také ze zvěřiny). Co jsme tam nemohli nechat je sušené maso – Biltong. Oba sušené maso milujeme, chtěli jsme tedy vyzkoušet i tohle.
O Biltongu LES A LOUKA
Hovězí Biltong Les a Louka je maso sušené podle africké receptury. Suší se maximálně při 35 stupních, tudíž zůstane krásně vláčné. Díky nízké teplotě si zachová i více živin.
Váha: 30 gramů
Cena: 85Kč
Zadní strana biltongu – složení:
Rozdíl mezi Biltongem a jerky?
Biltong: Krájí se na silné pruhy, marinuje se ve směsi vinného octa a koření po dobu minimálně 24 hodin. Sušší se při max. teplotě 35 stupňů. Trvá to minimálně 4 dny. Takto nasušené maso si zachová více živin. Textura je šťavnatá.
Jerky: Krájí se na slabé tenké plátky, také se nakládá. Sušší se při teplotě okolo 70 stupňů 8-12 hodin. Výsledné maso je více žvýkavé a má méně živin, než právě biltong.
Tip: V nabídce mají i dančí BILTONG
Ochutnávka:
Sušené maso miluju. Tedy dříve jsem ho moc nemusela, ale Jarda si ho pořád kupoval a tu lásku k němu na mně přenesl:-). Ted už si ho taky kupuju a to dost často:-D.
Biltong jsem mám dojem neměla ani jednou. Překvapilo mně svou šťavnatostí a bohatou chutí. Je velice jemné a snadno se sní. Možná až moc snadno…vzhledem k tomu, že ho dlouho nežvýkáte, zmizel sáček během pár chvil:-D. Příště to bude chtít vzít alespoň 2 balení.
Jarda byl nadšený, já také. Oba dáváme 10/10 bodů! Určitě se musím vrátit pro další nášup. Maso je u firmy Les a louka docela novinkou. Bylo by skvělé, kdyby časem nabízeli i různé příchutě, například medové, s pepřem nebo s chilli.
VIDEO Ochutnávka:
Buďte první, kdo článek okomentuje.